Smarte tips om forbrukslån

Det blir stadig enklere og kjappere å ta opp forbrukslån, og følgelig synes vi det er på plass med en aldri så liten «guide» med våre smarteste tips til deg som vurderer å søke om nettopp slike lån. For det er en del faktorer man bør tenke over før man søker om et forbrukslån – som blant annet går på sammenligning av priser, nedbetalingsplan og skattefradrag på renter.

Sammenlign lånetilbud

Det aller viktigste du gjør når du skal ta opp et forbrukslån, er å sammenligne priser før du tar opp lånet. For det viser seg nemlig at renten er svært ulik i de ulike bankene, der man kan ende opp med et forbrukslån i den ene banken på 15 prosent, så kan det like gjerne være over 20 prosent i en annen bank. Og da sier det seg selv at det er penger å spare! Du kan søke om forbrukslån gjennom en låneagent dersom du vil være helt sikker på at du får det beste tilbudet, eller så kan du bare individuelt legge inn en søknad i flere banker for å se hvor du får det billigste lånet. Et godt sted å starte er www.billigeforbrukslån.no.

Ulike søkevilkår hos bankene

Men det er ikke noe vits i å søke hos en bank som har strenge søkevilkår. Enkelte steder krever banken bare at du er minst 18 år gammel før du kan søke, mens andre igjen er såpass strenge som at du må være 25 år. Dessuten er det ofte en inntektsgrense der du må tjene minst 200 000 kroner i bruttoinntekt uavhengig av hvor mye du søker om å låne. Sjekk derfor om det er verdt å søke hos banken, så slipper du å kaste bort tid på unødvendige søknader.

Trenger du egentlig dette lånet?

At et forbrukslån må betales tilbake med renter, bør ikke komme som noe sjokk på noen. Følgelig er det viktig å spørre seg om man virkelig har behov (og ikke minst råd) til å ta opp dette lånet. For når avdragene begynner å løpe allerede fra første måned, så må man ha satt av penger til nedbetalingen. Vi anbefaler at man setter opp en nedbetalingsplan før man tar opp lånet, slik at man enkelt får en oversikt over hvor mye penger man må sette av de kommende månedene til nedbetaling, og slik at man unngår å gå på en smell som senere kan føre til både inkasso og betalingsanmerkning.

Du får skattefradrag på renter og gebyrer

En viktig ting å huske på er at man har krav på skattefradrag på det du betaler av renter og gebyrer. Fra 2017 er dette fradraget på 24 prosent, som betyr at hvis du betaler 5000 kroner i renter og gebyrer på et forbrukslån i løpet av et kalenderår, så kan du trekke fra 24% når selvangivelsen kommer. Det utgjør med andre ord rundt 1200 kroner mindre i utgifter, slik at et forbrukslån nødvendigvis ikke er så dyrt som det først kan virke som.

Slik bør du prioritere nedbetalingen

Det første du bør tenke på er å betale så mye som mulig i avdrag, ettersom jo lengre tid du bruker på å betale ned lånet, jo dyrere vil det bli. Dette fordi at for hver ekstra måned du betaler renter og gebyrer, så blir naturligvis totalkostnaden større. Et annet godt tips er å prioritere den dyreste gjelden før den billigere gjelden. Med det mener vi at man bruker mest mulig penger på å betale ned forbrukslån, kredittkort og lignende, før man spytter inn ekstra penger i eventuelle billån, boliglån eller studielån. Rett og slett fordi at man vil bli kvitt den dyreste gjelden først.