Det finnes så mye uforløst potensiale hos nordmenn når det kommer til hvordan vi behandler pengene våre. Til tross for at vi er et av de rikeste folkeslagene i verden leser vi til stadighet om hvor dårlige vi er til å ta vare på det privilegiet. Stadig flere nordmenn havner i pengetrøbbel og det er en kombinasjon av dårlig planlegging og for mye gjeld som er hovedårsaken. De fleste ”slik bedrer du økonomien din”-artikler på internett er fylt med selvfølgeligheter og renspikket tull. Her viser vi deg faktisk hvordan du tar ansvar for din egen hverdag og får styr på privatøkonomien med tre enkle og solide tips.
1. Gjeld – hva, hvem, hvor mye og hvorfor?
Hvor mye har du i gjeld? Hvem skylder du penger til? Og hvorfor skylder du disse pengene?
Sett deg ned med kalkulatoren og regn ut hvilke lån du har. Det kan ikke bare være en god mulighet til å få en fin oversikt over hva du skylder, men også til å gjøre en ”reality check” på hvor pengene dine faktisk går hver måned. Bruker du penger over evne? Vokser gjelden hver måned? Det bør være et klart faresignal som tilsier at du må endre kurs.
Og viktigst av alt: betaler du for mye i forhold til markedspris? I så fall bør du sporenstreks gå i møte med banken og få forhandlet ned renten. Det finnes utrolig mange banker i Norge som er klare til å ta i mot nye kunder med åpne armer, så du bør alltid true med å bytte bank dersom de ikke tar deg på alvor.
Reforhandling av gjeldsbetingelser er noe av det mest elementære og effektive hjelpemiddelet til å bedre økonomien sin.
2. Budsjett.
Du har hørt det gjentatte ganger før, men aldri giddet å gjøre noe særlig med det. Et budsjett hjelper mer enn du tror. Hvis du klarer å skrive ned hva du skal bruke pengene dine på hver måned, så er det mye vanskeligere å bruke penger på ting man egentlig ikke trenger.
Gjør budsjettet realistisk og målbart. Bruk så mange poster som mulig slik at det er veldig lett å allokere pengene nøyaktig dit de skal. Huffington Post har publisert fem gode Excel-maler som du gratis kan laste ned og benytte deg av. Det kommer virkelig til å revolusjonere måten du ser på privatøkonomien din på.
3. Forbruksmønsteret ditt.
Vet du hva du bruker penger på? Etter å ha sjekket hvordan gjelden din har utviklet seg vil du kanskje ha en idé om du går i pluss eller minus hver måned. Uavhengig av resultatet fra denne undersøkelsen, så vil det være verdt å ta en titt på hvor pengene dine går. Det er veldig lett å neglisjere betydningen av småbeløp. ”Mange bekker å gjør en stor å” er det noe som heter, og dette er et ordtak som virkelig passer som hånd i hanske når man analyserer en persons forbruksmønster. De små ekstrakostnadene du konstant utsetter deg for (sjokolade i butikken, en ekstra kaffe før eller etter studie/jobb og ”take away”-mat) vil i lengden slite utrolig mye på bankkontoen din.
Det viktigste er ikke bare å identifisere hvilke kostnader som er med på å utgjøre en negativ forskjell, men å faktisk forstå at det krever en holdningsendring til for at man skal bedre sin økonomi. Det er en kunst å klare å holde seg unna fristelsene i hverdagen, men det er veldig billig hvis du mestrer det.